Egy év Strasbourgban

Egy év Strasbourgban

Haut Koenigsbourg és Colmar

2021.08.27.

2021. augusztus 29. - KiraCeles

Ezen a napon az előzőhöz hasonlóan várnéző túrát szerveztünk, csak ez egy kicsit jobban meg volt tervezve. Az irány ezúttal dél, az Haut Koenigsbourg nevű teljesen renovált vár volt.

20210827_141434.jpg

A vár az előző napihoz hasonlóan a XII. században (vagy előtte) épült, a XV. században át lett építve, majd a 30 éves háborúban a svédek lerombolták. Érdekessége, hogy viszont 1899-ben az akkori birtokos Sélestat városa II. Vilmosnak adományozta a várromot, aki meglátta benne a PR-lehetőséget, és mintegy 9 év alatt újjáépíttette az egészet. Ez után viszont a vár valahogy megúszta a két világháborút, így a helyi várvédő egyesületnek már nem volt vele annyi dolga, mint az előző napi két várral. Viszont kénytelenek nézegetni a birodalmi sast a mennyezeten. :-)

img_20210827_132951_2.jpg

Ezt a várat viszont talán épp a jó állapota miatt pénzért mutogatják (9 EUR/fő), viszont ezért a pénzért szépen be is van rendezve, és részletes tájékoztató táblák vannak három nyelven minden a vártúra minden egyes állomásán (azért franciául kicsit részletesebb, mint angolul és németül).

img_20210827_134608.jpg

Van egy csomó, szebbnél szebb cserépkályha, amiből egyiket másikat nem ártott volna felfűteni, mert nyár ide, augusztus oda, majd szétfagytunk.

img_20210827_132828.jpg

Meg néhány egyéb érdekesség, mint egy - emlékeim szerint - 80 hektoliteres és többszáz éves hordó, ezt is II. Vilmos kapta ajándékba (akkor se volt már új).

img_20210827_131952.jpg

Meg embernagyságú ágyú:

20210827_141624.jpg

A hely további érdekessége az, hogy még a külső mosdóba is csak védettségi igazolással és csomagátvizsgálás után lehetett belépni. Ez a csomagátvizsgálás a franciák mániája. Vera meg is jegyezte, hogy ide nehezebb bejutni, mint a Pentagonba. Ja, és ráadásul gépfegyveres csendőrök posztoltak a vár bejáratánál.

A várnézegetéssel nagyjából el is ment a nap. Kifelé még megálltunk a büfében, és vettünk egy hot-dogot francia módra: fél bagett, benne egy kb 30 cm-es virslivel. Elég jó volt, csak megállapítottuk, hogy lehet, hogy a petit hot-dog is elég lett volna, különösen mert ettünk mellé egy sajttortát is. Én eddig komolyan azt hittem, hogy a francia konyha egyik jellegzetessége a miniatűr adagolás, de a mostani tapasztalataim erre kezdenek rácáfolni.

Ebéd után még egyeztettem az OTP-bankkal telefonon, ugyanis a devizakártyám paypass-a valamiért nem működik. A nagyon kedves ügyintéző felajánlotta, hogy rendel nekem egy újat, mert ez bizonyára kártyahiba, és majd írjak e-mailt, hogy az OTP küldje ki nekem postán Franciaországba, és viselje a kártyagyártás költségeit. Ezt este meg is írtam, eddig nem válaszoltak. Kissé tartok ettől, remélem, hogy senki nem nyúlja le az új kártyámat, meg a pin kódos levelet, különösen nem mind a kettőt. És azt is, hogy nem kell mind a két kártyadíjat fizetnem. Utólag úgy gondolom, hogy talán nem kellett volna új kártyát kérni, mert végülis chippel működik. A slusszpoén az, hogy a kártyalimitek viszont csak a bankfiókban, személyesen módosíthatók. Értsd: az összes többi kártyámét, amit odahaza használok, a netbankban bármikor meg tudom változtatni, azét, amit csak külföldön használok, azt csak Magyarországon, a bankfiókban. Azt hiszem, az OTP sem komplett. Na mindegy, remélem, hogy Isten e tekintetben is egyengeti a hupákat az utamon, ahogy minden más tekintetben is a strasbourgi tartózkodásom kapcsán. (Bár a lakásbiztosítást még nem intézte el. :-) )

Az OTP-s intermezzót követően visszaültünk a kocsiba, és elmentünk még egy kicsit délebbre, Colmarba, ami szintén egy elzászi jellegű belvárossal rendelkező város, ami arról híres, hogy itt született a new yorki Szabadság-szobor készítője, Frédéric August Bartholdi. A szobor nem annyira egyedi, mert New York és Párizs mellett ide is jutott belőle egy példány, bár jóval kisebb, mint az eredeti.

20210827_162717_2.jpg

Itt is nagyon hangulatos a belváros, van sok faszerkezetű ház...

20210827_165322.jpg

... meg egy eléggé érdekesen be(nem)fejezett tornyú katedrális.

20210827_165000.jpg

És mit kiderült, Győr testvérvárosa, ami onnan egész pontosan 1011 km-re van.

20210827_171747.jpg

Itt jegyzem meg, hogy szerintem nagyon sokat romlottak a magyar-francia kapcsolatok, mióta utoljára voltam Franciaországban, mert akkoriban minden templomban, műemléknél volt magyar nyelvű brossúra. Most eddig még nem találtunk sehol. Ezért is örültem, hogy legalább ezen a táblán van némi magyar nyelvű felirat. :-) És kint van a zászlónk is.

Itt nem töltöttünk sok időt, mert egyrészt eléggé fáztunk már ekkorra, másrészt pedig egy óra után a parkolási díj horror, így beleszorítottuk a városnézést az ingyenes első órába.

Így viszont jutott még idő, hogy hazafelé útba ejtsük a colmari Corát. A Google itt is a gazdasági bejárathoz vitt bennünket, így kezdem azt gondolni, hogy errefelé kizárólag az áruszállítók használják a Google Maps-et navigációra. Azért innen már IQ-ból odataláltunk, és végre sikerült beszerezni a csöpögtetőt, bár itt is kerestük vagy negyed órát. Találtunk laktózmentes tejet is (többféle változatban is), mondjuk ehhez kellett, hogy előzőleg interneten tájékozódtam, hogy hogy kellene kinéznie. Arra jutottam azért, hogy a Cora itt is jobb bolt, mint az Auchan - odahaza is csak akkor szoktam rá az Auchanra, amikor a Cora kivonult Magyarországról, és utóbbit azóta is sajnálom.

Bevásároltunk továbbá Rilette du Mans-ból, ami a kedvenc francia élelmiszerem: lényegében jó zsíros sertéshús kenhető állapotúra főzve, mondjuk olyasmi, mint odahaza a tepertőkrém, csak tepertő helyett hússal. Ezt szoktam tours-i pástétomként emlegetni, ha valaki már hallotta, csak kiderült, hogy több változata van: errefelé nem a tours-it, hanem a le mans-it lehet kapni (nagy különbség nincs). Nagyon finom, de valamiért sem a Cora, sem az Auchan nem jutott el odáig, hogy behozza Magyarországra, így ki kell használni a lehetőséget, amíg itt vagyok. Hogy az epém mit fog hozzá szólni, az mondjuk kérdés.

Ennek a napnak a végére tehát nagyjából az akklimatizációm befejeződött, csak egy-két nyitott kérdés maradt, mint pl. a biztosítás, de remélem, hogy az is rendeződik majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vkastrasbourg.blog.hu/api/trackback/id/tr4516673606
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása