Egy év Strasbourgban

Egy év Strasbourgban

Strasbourgi séta

2021.08.24.

2021. augusztus 26. - KiraCeles

A második napra strasbourgi városnézést szerveztünk.

Kissé későn kezdtük, mert 10 órakor arra ébredtem, hogy a tesóm már megjárta a pékséget, és hozott Croissant-t, meg bagette-et. Azt mondta, hogy gondolta, hogy megvárja, míg felébredek, de éhes volt, és rájött, hogy annyit tud franciául, hogy "Quatre croissants et une baguette, s'il vous plait." :-)

A kései reggeli után az irányt a leendő munkahelyem felé vettük, hogy mégis odataláljak, ha majd kell. Elég modern, bár nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy mifelénk az ipari malmok néznek ki így. Íme:

20210824_120301.jpg

Nincs messze, nyugdíjas tempóban is ott voltunk fél óra alatt. Egyébként a terv az, hogy biciklivel járok, amivel állítólag mindössze 7 perc a menetidő. Ezt még eddig élesben nem teszteltem. Megtaláltuk viszont a kerékpártárolót: ahhoz képest, hogy kedd volt, kb. 3 db kerékpár leledzett a tárolóban. Ez vagy a nyári szünet, vagy a Covid miatti otthondolgozás miatt lehet. Viszont legalább biztonsággal lehet tárolni a kerékpárt, és még tető is van felette, nem úgy, mint a szállásomon.

Első nap viszont nem ide kell mennem, hanem az Európa Tanács központi épületéhez, az Európa Palotához, ami ez:

20210824_122747.jpg

A magyar zászló tövében látszom is, ha valakinek vagy egy elég jó nagyítója. :-)

Útközben elmentünk az Európai Parlament mellett is. Érdekessége, hogy egy saját híddal össze van kötve az Európa Palotával. Ez mondjuk a képeken pont nem látszik.

20210824_115254.jpg

Ez után az Orangerie felé vettük az irányt, ami a város egyik nagy és gyönyörű közparkja. Sok ilyen van, majd még alant lesz másik is.

20210824_130541.jpg

Itt pihentünk egy kicsit, egyúttal megragadtam a lehetőséget, és írtam a leendő gyakornoktársaknak, hogy találkozzunk az első munkanap előtt, hogy ne érezzük magunkat annyira egyedül az idegen városban. Elég lelkes volt a fogadtatás. Van, aki már korábban is találkozna, de eddig még nincs semmi konkrétum.

20210824_131249.jpg

Az Orangerie után a belváros és a katedrális felé indultunk, amikről kiderült, hogy sokkal messzebb vannak, mint amire emlékeztem. Azért végül odaértünk, és mivel ekkorra már benne jártunk a délutánban, kerestünk egy éttermet, ahol immár a "VALID" oltási igazolás birtokában megebédelhettünk: olasz pizzát ettünk a katedrális árnyékában.

A katedrális hatalmas és szintén gyönyörű. Itt érdekes módon az oltási igazolást nem kérték, viszont a táskánkba itt is belenéztek, csakúgy mint a boltok bejáratánál. 

20210824_144331.jpg

A katedrális a világ hatodik legmagasabb temploma, és tényleg óriási, amint azt ma (08.26.) a városba visszafelé jövet meg is tapasztalhattuk, ugyanis semmi nem látszott még a városból, de a templom már ott magasodott a horizont felett. A templom érdekessége az óra, ami lényegében minden idővel összefüggő adatot mutat: év, hónap, nap, idő, napkelte, napnyugta, bolygók állása, aktuális csillagos égbolt, húsvét időpontja stb. Hihetetlen egy szerkezet, szerintem ma is igen komoly mérnöki teljesítmény lenne a megalkotása. Raknék is be képet, ha a tudnék. Lehet, hogy majd készítek egy külön fényképes posztot, mert a templomról is van még egypár, amit érdemes lenne megmutatni, csak ide nem fér.

A templomlátogatás után kisvonatra ültünk, és arról néztünk várost, aminek során láttunk más fontos épületeket, mint például a bíróságot. :-)

20210824_162606.jpg

Végül még elsétáltunk a Petite France nevű városrészbe, ami az óváros lényegében, és jellemzően így néz ki:

20210824_173419.jpg

Hazafelé aztán igénybe vettük a tömegközlekedést, mert lejártuk a lábunkat. Mondjuk Strasbourg tömegközlekedése nincs a helyzet magaslatán. Minden "zöld", de valahogy nem  igazán jó a hálózat, és drága is - nem véletlenül jár mindenki biciklivel -, ráadásul most még mindenfelé útfelújítások vannak, ezért egy részen a villamosunk helyett pótlóbusz járt, amire jegy hiányában nem tudtunk (mertünk) felszállni. Végül azért hazaértünk, és nekiállhattunk kipihenni a fáradalmakat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vkastrasbourg.blog.hu/api/trackback/id/tr9216671856
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása